Inschrijving van bromfietsen en brommobielen verplicht vanaf 31 maart 2014

Vanaf 31 maart is een nummerplaat verplicht voor bromfietsen en brommobielen In een eerste fase moeten alle nieuwe(*) bromfietsen en brommobielen worden ingeschreven en dit bij voorkeur via WebDIV. (*)Hiermee wordt zowel de aankoop van nieuwe bromfietsen als de herinschrijving van tweedehandse bromfietsen bedoeld.


Een uitvaartverzekering, een hele geruststelling

Een begrafenis of crematie wordt steeds duurder. Een uitvaartverzekering kan zorgen voor gemoedsrust, voor uzelf en uw familie. Met het DELA uitvaartzorgplan voorziet u een bedrag om de uitvaartkosten te betalen. Zo komen uw nabestaanden niet voor verrassingen te staan en hebben ze geen bijkomende zorgen tijdens een periode van verdriet. Het DELA Uitvaartzorgplan biedt namelijk nog extra voordelen, zoals praktische en administratieve bijstand voor de nabestaanden.

Het verdriet kunt u hen niet besparen, de kosten en zorgen wél.

 


Beschikt u nog niet over een Europese nummerplaat dan zal dit in de toekomst gebeuren indien:

  • u van voertuig wijzigt
  • uw nummerplaat beschadigd is
  • u van adres wijzigt
  • uw nummerplaat spoorloos is

                                                     
Een nieuwe Europese nummerplaat kan via ons kantoor aangevraagd worden!

 

 


 

Aanpak bij Blackout!

Beste,

De gevolgen van een mogelijke elektriciteitsafschakeling in ons land tijdens de winter zijn in de pers ruim aan bod gekomen.

Assuralia heeft een lijst met nuttige preventietips gemaakt die wij hier hebben overgenomen.

 Onze nieuwsbrief "Inzicht" is hier beschikbaar!nummer 39, mei-juni 2016
Ad-vice bvba

Welkom!

Nieuwsbrief boordevol met informatie rond actuele thema's als opbouw en beheer van uw vermogen, fiscaliteit, successie, pensioenen en sociale zekerheid.
Inhoudsopgave
DRIE CRUCIALE VRAGEN OVER UW PENSIOEN
Bij de financiële planning van uw leven na de beroepsactiviteit horen drie cruciale vragen. En nee: hoeveel geld u nodig hebt, is daar niet eens bij.
VIJF GELDTIPS VAN WARREN BUFFETT
De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett (85) geeft ieder jaar een beetje van zijn goeie raad gratis weg in de ‘Shareholder Letter’ van zijn beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway. Hier zijn vijf uitstekende tips uit een aantal van die brieven.
IS DE VASTGOEDHAUSSE VOORGOED VOORBIJ?
Met het vooruitzicht op stijgende rentes en veranderingen in de vastgoedbelasting, wordt het aan aanbodzijde steeds moeilijker om de nog steeds stijgende lijn van vastgoedprijzen vol te houden. Wordt 2016 het jaar waarin de 'knik' er komt?
VERHOUDINGEN BIJ OUDERLIJKE SCHENKING
Een ouderlijk ruggensteuntje voor de aankoop van een woning kan lastig worden wanneer de ouders van de andere partner niet 'helpen'. Of althans een heel eind minder dan uzelf. Hoe legt u de juiste verhoudingen contractueel vast?
HOE ONS CONTACTEREN
Drie cruciale vragen over uw pensioen
De veel fundamentelere vraag waarvoor de fondsen moeten dienen kan een enorme weerslag hebben op de som die u bij elkaar moet harken.

1. Waar wilt u zich precies mee bezighouden?
Als u er echt naar uitkijkt om uw dagen in ledigheid te slijten, komt u in principe met weinig rond. Wilt u na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd actief blijven, en dus wat bijverdienen? Mooi: dan komt u zo mogelijk met nog minder toe. Zeker gedurende de eerste jaren van uw pensioen bent u namelijk niet honderd procent bezig met ontsparen, maar komt er ook nog wat binnen. Dat geldt overigens ook wanneer u bijvoorbeeld huuropbrengsten binnenhaalt: er blijft een inkomstenstroom, en u hebt af en toe iets om mee bezig te zijn.
Het hele plaatje verandert natuurlijk wanneer u net op zoek bent naar zelfontplooiing of plezier. Wilt u bijvoorbeeld een hoop reizen? Dan hebt u een grotere spaarpot nodig.

2. Hebt u een plan B?
Op hogere leeftijd loopt u natuurlijk een groter risico op ziekte of invaliditeit, dingen die heel wat plannen in de war kunnen sturen. Plan dus waarmee u zich wilt bezighouden na uw pensioen niet al te rigide: het is eerder een of-of-verhaal. Bedenk een scenario waarin u goed te been blijft, en één waarin dat minder het geval zal zijn. Beide opties hebben natuurlijk hun eigen kostenplaatje.

3. Wat wilt u nalaten?
Een element dat eveneens vaak over het hoofd wordt gezien: mag alles op zijn aan het einde van uw leven, of niet? Vaak moet de som die u ontspaart, worden afgetrokken van een bepaald vermogen dat u hebt opgebouwd. Hebt u onroerend goed, en moeten uw nazaten het daar dan maar mee doen? Of wilt u ook dat ze cash in het handje hebben wanneer u er het bijltje bij neerlegt? Dat zijn elementen die u best meteen voor ogen houdt bij de financiële planning van uw pensioen.
Vijf geldtips van Warren Buffett
1. Ken het verschil tussen prijs en waarde
"Prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt", onderscheidde Buffett de twee van elkaar in zijn ‘Shareholder Letter’ uit 2008. De prijs die u betaalt, moet in lijn zijn met de waarde die u krijgt. Hij is bijvoorbeeld tegen het uitgeven van hoge bedragen voor producten die nauwelijks worden gebruikt. Aandelen worden best gekocht wanneer hun koers in een dalletje zit. De waarde van een goed kan ook worden verhoogd, bijvoorbeeld door een huis te kopen in een wijk die aan het opleven is, of het goedkoop maar degelijk te verbouwen.

2. Kweek gezonde geldgewoontes aan
Sparen is een gewoonte. Teveel geld uitgeven ook. Beide leert iemand erg vroeg in zijn leven aan, denkt Buffett. "Men zegt dat de ketenen der gewoonte te licht zijn om te worden gevoeld, totdat ze te zwaar zijn om te worden gebroken", opperde de geldgoeroe in 2007. Opletten voor patronen, dus, in de manier waarop u met geld omgaat. Versterk dat wat u helpt om uw financiën solider te maken (zoals sparen en schuld met hoge rente vermijden), doorbreek wat u geld kost (zoals boven uw stand leven en al te veel uitgaven doen met kredietkaarten).

3. Werk schuld zo snel mogelijk weg
Buffett bouwde zijn vermogen op door intresten in zijn voordeel te doen werken in plaats van in zijn nadeel. Dat laatste doet iemand wanneer hij schulden maakt: niet noodzakelijk de hypothecaire leningen natuurlijk, maar wel allerhande consumentenkredieten als aankoop op afbetaling of overmatig gebruik van een kredietkaart.

4. Hou een appeltje voor de dorst
Berkshire Hathaway had het, in de Grote Recessie van 2007 tot 2010, behoorlijk lastig, net als zowat alle andere partijen die actief zijn op de financiële markten. De enige manier waarop hij het zware weer heeft getrotseerd, claimde Buffett in de ‘Shareholder Letter’ van 2014, was door de cashberg van 20 miljard dollar die het bedrijf had klaarliggen. Altijd een oorlogskas klaar hebben staan, dat is de boodschap. Niet al uw geld wegzetten in aandelen, vastgoed en andere beleggingen. En ondanks de vreselijk lage rente op spaarboekjes. "Cash is voor een bedrijf wat zuurstof is voor een individu", schreef Buffett. "Je denkt er niet aan wanneer het aanwezig is, maar het is het enige waaraan je nog denkt wanneer het is verdwenen."
5. Denk altijd op lange termijn
"Iemand zit vandaag in de schaduw omdat iemand anders lang geleden een boom heeft geplant", zei Buffett ooit. En dat klopt. Wat u nu plant, zult u later oogsten. Uw beleggingsportefeuille mag niet al te zwaar worden geraakt door volatiliteit op de financiële markten, en ook niet teveel gericht zijn op snel rendement. Het moet kunnen groeien. In zijn ‘Shareholder Letter’ van 2014 stelde Buffett nog dat mensen moeten "investeren met een horizon van meerdere decennia."
Is de vastgoedhausse voorgoed voorbij?
Er zijn in ieder geval een aantal dingen op komst die een grote invloed zullen hebben op de immobiliënmarkt. Makelaars kijken om te beginnen naar de hypotheekrente, waarvan experten verwachten dat die in het tweede deel van dit jaar wat zal aantrekken. Dan nog zal ze wellicht belanden op een punt dat jarenlang als een absoluut bodemniveau werd beschouwd. Als er een stijging wordt verwacht, gaat de rente naar alle waarschijnlijkheid gewoon van onder de 3 procent naar iets daarboven. Maar het kan op zijn minst zorgen voor een kentering in de snelheid waarop vastgoedbeleggers hun gekochte pand met een meerwaarde kunnen verkopen.

Er rommelt ook wat in de vastgoedbelasting. In Vlaanderen werd de woonbonus, een hulp in de aankoop van een eerste en enige woning, bijvoorbeeld stevig naar beneden gehaald in de afgelopen twee jaar, met de bedoeling hem op termijn helemaal te laten verdwijnen. De redenering dat de woningprijzen minder zouden stijgen omdat het minder fiscaal aantrekkelijk wordt om een woning te kopen, bleek vorig jaar - toen de eerste afslanking in de woonbonus gebeurde - niet waar. De prijzen hielden goed stand. Maar dat kwam vooral omdat de rente laag stond, zeggen experten: wat als die dus ineens een kleine vlucht neemt?

Maar er is nog een derde, en wellicht meer belangrijke reden waarom de vastgoedprijzen in de nabije toekomst zullen nivelleren, en misschien zelfs kunnen zakken: er is een overaanbod aan het ontstaan op de woningmarkt. Dat komt vooral door de enorme groei aan grote vastgoedprojecten, waarvan projectontwikkelaars de vraag in hun regio vaak overschatten. Daardoor zetten ze te grootschalige projecten op, waardoor het aanbod nog wat groter wordt ten opzichte de vraag. En wat gebeurt er in zo'n situatie? Juist: de prijzen dalen. Dat is elementaire economie.
Verhoudingen bij ouderlijke schenking
Door de twee begunstigde partners een document te laten opstellen, waarin duidelijk wordt gemaakt wat precies de inbreng van elk van de twee is. Een geschreven en door beide ondertekend document kan nog van pas komen wanneer de relatie op de klippen zou lopen, en de woning dus weer moet worden verkocht. Wanneer de financiële verhoudingen duidelijk op papier staan, is het ook makkelijker om de opbrengsten eerlijk te verdelen tussen de twee.

Die eigendomsaandelen zitten natuurlijk automatisch vervat in een huwelijkscontract, maar bij een huwelijk zonder zo'n overeenkomst of een wettelijke samenwoning wordt er best een afzonderlijk document opgesteld. Ook de manier waarop het geld wordt geschonken, is overigens belangrijk: een schenking die geregistreerd is bij een notaris kan per definitie rekening houden met eigendomsaandelen.
Op een notarieel geregistreerde gift staat een schenkbelasting van 3 procent, maar ook wanneer u de gift uitvoert via een belastingvrije hand- of bankgift wordt er best een zelf opgesteld contract getekend tussen de schenker en de begunstigde, waarin wordt vastgesteld waarvoor het geschonken geld moet dienen.

           Hoe ons contacterenLid van
Joël Maes

Joseph Smeetslaan 105
3630 Maasmechelen

Tel: 089 76 03 83
Fax: 089 76 11 55
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kantooruren
Alle dagen van 09.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 17.00
Zaterdag van 10.00 tot 12.00

Op dinsdag- en donderdagnamidddag werken we met gesloten deuren

Vertel een vriend | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | Privacy | Copyright

 

Zakenkantoor Joël Maes
Joseph Smeetslaan 105
3630 Maasmechelen

Tel. 089 76 03 83
Fax 089 76 11 55
info@kantoormaes.be

FSMA 12554 A-B
FOD Economie 200 564
Ondernemingsnummer 0451.072.269
RPR Antwerpen, afdeling Tongeren
Rekeningnummer:
BE64 8600 0946 4552

Openingsuren

Ons kantoor is gesloten op volgende dagen: 
- woensdag 1 november

Weekdagen  09.00 - 12.00
  13.30 - 17.00
Zaterdag enkel op afspraak
    behalve juli, augustus en september
Dinsdag- en donderdagnamiddag werken we uitsluitend op afspraak